Prilog: Letak pronađen u crkvi u Radovčićima

RODITELJI OVO PROČITAJTE!! VJERONAUK JE POČEO

Mnogi kršćanski roditelji još nisu shvatili ulogu VJERONAUKA u životu njihove djece, pa im se zbog toga obraćamo da malo razmisle.

1) Neki roditelji misle da je vjeronauk radi župnika, a ne radi njihove djece, a to je potpuno krivo mišljenje.Vjeronauk je potrebit djeci da svoje roditelje više ljube i poštuju, jer svećenik upućuje djecu na sve ono što je dobro i čestito. Vjeronauk ih odgaja da budu čovječni u ljudskome društvu i ukazuje na vječne vrednote koje zaokupljaju razumne ljude, a usmjeruje ih na prave staze života u društvu i svijetu. Roditelji! Zapamtite jedno zauvijek: vjoroučitelja trebaju djeca, a on ne treba njih. Možete pitati: a zašto ih onda zove i prikuplja? Samo za to da bi uz pomoć roditelja koji to shvaćaju, stvorio od njih vrijedne članove ljudskog društva. Ako vaše dijete ne ide na vjeronauk, to će biti jedan minus najprije njemu samome, zatim roditeljima i svima onima s kojima će se sretati u društvu. Roditelji koji ne šalju svoju djecu na vjeronauk izlažu sami sebe vrlo neugodnim posljedicama, a djecu suvišnim opterećenjima u kasnijim godinama.

Roditelji – dobro promislite kakvu nepravdu činite prema vjeroučitelju-dobrovoljcu koji se bavi vašom djecom, bez plaće i nagrade, kad ne poštujete taj njegov entuzijazam i ljubav spram vaše djece, kad ne šaljate djecu na vjeronauk !!

2) Nedjeljna Misa je često povezana sa vjeronaukom. Ne može se primiti isprika, da dijete ne može stići nedjoljom na misu, jer da se mora odmoriti. (Od gledanja filma ili televizije??) A svako jutro može stići u školu u 8 sati, dok nedjeljom ne može stići na Misu u 10 sati ili još kasnije.

3) Sam svećenik bez obilate, ozbiljne i dragovoljne pomoći roditelja ne može skoro ništa učiniti. Samo združenim silama roditelja i vjeroučitelja može se postepeno izgraditi idealni mladić i solidna djevojka koji će znati u današnjem društvu naći pravo mjesto i koji će znati u dilemama koje lome naš vijek opredijeliti se ze vječne vrednote dobrote, poštenja, plemenitosti i istine.

4) Nerazumni rođitelj kaže neću mu ga slati na vjeronauk! Ne šaljete ga njemu nego sebi, to dobro zapamtite, jer dijete nakon vjeronouke ide svojim roditeljima, a ne župniku. Dijete ne treba župniku, nego svojim roditeljima s kojima će dijeliti ostatak dana i provoditi u život ono što je čulo na vjeronauku. A čulo je nejčešće gdje vjeroučitelj govori: "Poštuj oca i majku..."

Nerazumni roditelj će prirediti svome djetetu još gorčinu u kasnijim godinama, kada dođe vrijeme krizme, Prve pričesti ili ženidbe. Tada će biti sukoba, nesporozuma, naknadnih traženja dokumenata, prevrtanja po starim ormarima katekizama, biblije, a da ne govorimo o tome kako roditelji postaju predmet ogovaranja, kritike i osude. To su neugodnosti koje čekaju svakog roditelja koji zanemari svoju dužnost kao kršćanin ne misleći na solidni odgoj svoga djeteta. Dogodit će se mnogima de će u 20. godini morati tražiti samotne crkve i noćne sate da obave ispovijed ili Pričest, tražiti kumove i svjedoke – a to će biti prave kazne za roditelje koji nisu dorasli ovoj zadaći i svome pozivu, ne odazivajući se pozivu vjeroučitelja, kad je zo to bilo vrijeme, to jest kad su djeca u 12. ili 14. godini.

5) Školska godina počinje – vjeronauk počinje. Roditelji dobro proučite ovo pismo i misli u njemu, jer se radi o vašemu dobru, da se ne bi morali kasnije kajati i žaliti svoju nemarnost.

VJEROUČITELJ ODGAJA VAŠU DJECU ZA VAS !!!

1974.–